Ce legătură există între dietă și depresie? Iată ce spun cercetătorii!

Posted by

O dietă mediteraneană și, în cele din urmă, orice altă dietă care conține fructe, legume, nuci, carne neprelucrată este asociată cu prevenirea depresiei, potrivit unui studiu publicat de BMC Medicine.

Cercetătorii au analizat peste 15.000 de oameni înainte de a decide că depresia poate fi legată de un deficit de nutrienți.

Este pentru prima data cand oamenii de stiinta au studiat o posibila legatura intre riscul alimentatiei sanatoase si riscul de depresie, desi acesta este un subiect care a fost in minte de ceva timp – daca anumiti nutrienti care sunt buni pentru sanatatea fizica, nu ar putea ajuta și mintea, de asemenea?

Cei 15 000 de participanți la acest studiu au fost perfect sănătoși și deloc deprimați. La sfârșitul studiului, 10 ani mai târziu, aproape 1500 dintre ei au fost diagnosticați cu depresie. Iar explicația dată de cei care le-au observat de-a lungul acestor ani, a scăzut până la dieta pe care o aveau. Medicii cred că un rol major de protecție a fost jucat de alimente bogate în anumite substanțe nutritive – nuci, legume, fructe, multe surse de acizi omega-3, vitamine, minerale.

Acest studiu va constitui un punct de plecare pentru o altă îmbunătățire, deoarece în primul studiu totul s-a bazat pe declarațiile participanților – nimeni nu a monitorizat ceea ce mânca, nimeni nu a verificat dacă numărul persoanelor depresive a fost mai mare cu 10 ani mai târziu.

Astfel, un studiu major de cercetare urmează să aibă loc pentru a identifica dacă anumite vitamine sau minerale sau poate proteine sau carbohidrați declanșează depresia.

Leave a Reply