Cum sa-ti critici partenerul fara sa-l superi

Posted by

Ati realizat vreodata ca pentru dezvoltarea armonioasa a oricarei relatii (intr-o familie sau intr-o echipa) este important sa observam anumite proportii de critica si lauda?

Se pare ca oamenii de stiinta au efectuat o multime de cercetari pe aceasta tema, deducand raportul ideal dintre bine si cel rau. Noi dorim sa impartasim aceste constatari interesante cu dvs.

Raportul Losada
Raportul Losada este raportul dintre pozitiv si negativ in relatiile dintre oameni. Psihologul John Gottman a fost primul care a observat influenta acestor proportii. Peste 40 de ani, a analizat mai mult de 3.000 de casatorii. Avand in vedere proportiile pozitive si negative intr-o relatie, el ar putea prezice probabilitatea divortului cu o precizie de 90%.

Mai tarziu, psihologul Marcial Francisco Losada, dupa ce a analizat sute de grupuri de afaceri, a definit in mod clar circumstantele celei mai mari eficiente si a derivat raportul.

De ce sunt atat de importante proportiile potrivite?

Imaginati-va ca situatia este o nava. Cu vele. Vantul care sufla panzele este lauda. Și critica este volanul navei. Se va misca nava daca criticile voastre sunt mai mari decat lauda? Nu conteaza cat de mult rotiti roata, nu veti ajunge nicaieri fara “vantul de lauda”.

Sau, dimpotriva, tot ce faceti este sa va laudati partenerul si sa incercati sa-i uitati neajunsurile. O astfel de nava va deveni incontrolabila si cine stie unde va fi purtata de vant.

Raportul Losada este aproximativ egal cu 3 pozitive pentru 1 negativ. Acesta este minimul necesar pentru a obtine performante ridicate in orice echipa, fie ca este vorba de colegi, prieteni sau membri ai familiei. Maximul este de aproximativ 7 laude pentru 1 critica. Relatiile care depasesc limitele acestor cifre se deteriora in mod inevitabil in timp.

Iata cum functioneaza

Fara o atitudine pozitiva si dorinta de compromis, orice relatie se va prabusi. Dar la fel de periculoasa este lipsa completa a negativitatii. Echilibrul este foarte important. Asadar amintiti-va aceasta regula simpla: 3 pozitive la 1 negativ.

 

Leave a Reply