De ce inseala barbatii si femeile? Ce spun cercetatorii

Posted by

Cand suntem intr-o relatie de iubire, una despre care noi credem ca poate avea un viitor si ne-am angajat in plan sentimental, una dintre cele mai mari temeri este ca, de obicei, apare infidelitatea, care este o problema comuna in relatii si de multe ori suspiciunile de inselaciune trezesc emotii si alte atitudini care dauneaza relatiei, cum ar fi gelozia.

Dar in cazurile in care infidelitatea este reala, exista intotdeauna o intrebare care rezoneaza, indiferent de sex sau varsta: de ce a facut-o? Ce a motivat persoana respectiva sa-si insele partenerul? Și, desi in majoritatea cazurilor raspunsul se bazeaza numai pe speculatii, in cateva ocazii, motivele sunt clare.

Astfel, un grup de cercetatori de la Universitatea din Connecticut a efectuat un studiu pentru a incerca sa risipeasca aceste indoieli, cel putin pentru a stabili un model de comportament care ar putea explica aceste atitudini. Odata ce au evaluat rezultatele, au descoperit o curiozitate: barbatii si femeile, in procent egal, aveau mai multe sanse sa fie necredinciosi atunci cand erau mai dependenti din punct de vedere economic de partenerul lor.

Pentru acest studiu, cercetatorul Christin Munsch, profesor de sociologie la Universitate, a analizat informatiile furnizate pe noua mii de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 32 de ani. Datele pe care le-a putut observa a fost cat de multumiti erau oamenii in casnicia lor si de activitatea lor sexuala pentru a determina daca au fost necredinciosi.

Datorita analizei sale, a constatat ca, in medie de un an, exista o sansa de 5 la suta ca o femeie care este dependenta financiar de sotul sa aiba o aventura in afara casatoriei, in timp ce la partea de sex masculin, aceasta cifra se ridica la 15%.

Dar acest lucru nu se termina aici. Se pare ca, potrivit descoperirilor lui Munsch, barbatii care castiga proprii bani, dar care nu sunt principalul sprijin al cuplului, sunt, de asemenea, susceptibili de a fi necredinciosi. Lucrul amuzant este ca, atunci cand barbatul este cel care castiga 70% din venitul total al familiei, el are mai putin tendinta sa-si insele partenera.

In acest fel, infidelitatea este o modalitate prin care oamenii aleg sa se distanteze de un cuplu care ii face sa se simta amenintati, este o ruta de evadare. Barbatilor, de exemplu, nu le place sa fie dependenti de alta persoana, a explicat cercetatorul.

Senzatia de amenintare a cuplului este, deci, unul din multele motive care pot determina pe cineva sa fie necredincios, dar nu este singurul motiv si nici o conditie obligatorie pentru ca asta sa se intample.

 

Leave a Reply