Dependența de sex. Chiar există? Iată ce spun specialiștii!

Posted by

Experții sunt de acord că unii oameni suferă de comportamente sexuale incontrolabile și dăunătoare. Dar nu toți sunt de acord că ar trebui să fie numită “dependență”.

Comportamentul sexual compulsiv poate fi o adevărată problemă la unii oameni, determinându-i să se angajeze în acțiuni riscante și autodistructive care se rotesc în jurul libidoului lor, spun experții.

Profesioniștii din domeniul sănătății mintale sunt de acord că unii oameni se complac la un comportament sexual incontrolabil și nociv și că nu se pot abține. Ei însă nu sunt de acord cu privire la faptul dacă acest comportament constituie o adevărată dependență sau este mai bine caracterizat ca un alt fel de tulburare mintală.

Noua ediție a Manualului de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale, cartea considerată biblia psihiatriei, va conține o nouă categorie de dependențe de comportament – dar dependența sexuală nu va fi inclusă în acea categorie. “Nu există suficiente dovezi empirice pentru a numi dependența de sex în acest moment”, a spus dr. Martin P. Kafka, profesor asociat de psihiatrie clinica la Harvard Medical School și un membru al grupului de lucru al manualului.

Terapeutii care activează în dependența sexuală nu sunt de acord.

“Am tratat dependența sexuală de peste 20 de ani acum”, a spus Douglas Weiss, psiholog și director executiv al Centrului de consiliere Heart to Heart din Colorado Springs, Colo.

Weiss a remarcat că uneori domeniul psihiatric a trebuit să se alăture faptelor. Homosexualitatea, de exemplu, a fost inclusă ca o tulburare mintală în edițiile timpurii ale manualului și a fost nevoie de psihiatri pentru a conveni că alcoolismul este o boală. De asemenea, există diferențe clare între persoanele cu forțe sexuale puternice și persoanele care sunt dependente de sex, a spus Weiss.

“Persoana cu libido crescut vrea o legătură emoțională”, a spus el. “Dependentul de sex vrea doar o reparație, nu este vorba despre intimitate, este vorba de a obține fixul, dependenții de sex sunt deconectați în timpul actului însuși.”

Nici psihiatrii nu sunt de acord cu existența dependenței sexuale, sunt de acord că există persoane cu probleme sexuale. “Noțiunea de dependență sexuală este extrem de utilă din punct de vedere clinic”, a spus Kafka. “Oamenii intră și spun:” Sunt dependent de sex. Asta face rău vieții mele”. Pentru persoanele cu această afecțiune, numirea unei dependențe sexuale într-adevăr captează experiența lor”.

Cu toate acestea, există probleme cu încercarea de a se potrivi constrângerii sexuale în modelul psihiatric stabilit pentru dependență, a spus Kafka.

Nu s-a demonstrat că aveți nevoie de cantități crescute de sex pentru a obține același efect, cum este cazul dependenței de droguri. Deși implică un comportament de asumare a riscurilor, nu există dovezi puternice potrivit cărora asumarea riscului se escaladează ca în alte forme de dependență. Deși poate fi dificil sau imposibil ca oamenii să oprească comportamentul sexual compulsiv, cercetătorii nu sunt siguri că suferă de retragerea efectivă. Problema provine din încercarea de a aplica modelul dependenței la activități biologice înnăscute, a spus Kafka.

Consumul de droguri și jocurile de noroc “nu sunt stări de conducere biologice cum ar fi mâncarea sau somnul sau sexul”, a spus el. “Toți avem dorința de a mânca și dorința de a dormi și dorința de a face sex”. Cu alte cuvinte, este greu să atribuiți dependenței ceva ce oamenii trebuie să facă ca parte a ființei umane.

Psihiatria a fost capabilă să diagnosticheze și să le abordeze în acele unități biologice fără a le numi dependențe. Persoanele care mănâncă în mod compulsiv, de exemplu, sunt diagnosticate ca suferind de bulimie sau de o tulburare de tulburare a consumului de cheaguri – dar nu se numesc dependenți de alimente.

Weiss a propus crearea unei noi categorii de boală, tulburare hipersexuală, în manualul de diagnostic care să acopere comportamentele denumite acum dependență sexuală. Noul diagnostic ar include activități precum promiscuitatea excesivă, suprasolicitarea pornografiei și masturbarea compulsivă. “Aceste comportamente au caracteristici specifice și provoacă consecințe negative atunci când sunt frecvente și intense”, a spus Weiss.

Leave a Reply