homosexualitate

Este homosexualitatea o boala? Se poate trata? Ce spun specialistii

Posted by

Una dintre problemele care traverseaza cea mai mare parte a vietii societatii noastre, in special in randul tinerilor, este problema homosexualitatii. Pentru unii, ca o tema “tabu”, pentru altii ca un lucru normal, si pentru altii, ca o situatie de dezgust care trebuie demonizata. Din acest motiv, pare foarte oportun sa ne oprim putin pentru a revizui acest subiect si pentru a forma o opinie corecta despre aceste mituri despre homosexualitate.

Ce este orientarea sexuala?

Orientarea sexuala este o atractie emotionala, romantica, sexuala sau afectiva de lunga durata fata de ceilalti. Este usor de distins de alte componente ale sexualitatii care includ sexul biologic, identitatea sexuala (sensul psihologic al barbatului sau femeii) si rolul social al sexului (respectarea normelor culturale ale comportamentului femeilor si barbatilor).

Orientarea sexuala este diferita de cea a comportamentului sexual deoarece se refera la sentimente si la conceptul de sine. Oamenii pot sau nu pot sa-si exprime orientarea sexuala in comportamentul lor.

Ce face o persoana sa aiba o anumita orientare sexuala?

Exista multe teorii cu privire la originea orientarii sexuale a unei persoane. Majoritatea oamenilor de stiinta sunt de acord ca aceasta orientare sexuala este cel mai probabil rezultatul unei interactiuni complexe a factorilor biologici, cognitivi si de mediu. La majoritatea oamenilor, aceasta orientare sexuala este formata la o varsta frageda. In plus, exista importante dovezi recente care sugereaza ca biologia, inclusiv factorii hormonali genetici sau innascuti, joaca un rol important in sexualitatea unei persoane.

Este important sa recunoastem ca exista probabil mai multe motive pentru orientarea sexuala a unei persoane si ca motivele pot fi diferite pentru diferiti oameni.

Poate terapia schimba o orientare sexuala?

Nu, chiar daca cei mai multi homosexuali traiesc vieti fericite si de succes, unii homosexuali sau bisexuali pot cauta o schimbare a orientarii lor sexuale prin terapie, adesea ca urmare a constrangerii din partea membrilor familiei sau a grupurilor religioase. Realitatea este ca homosexualitatea nu este o boala. Nu necesita tratament si nu poate fi schimbata. Cu toate acestea, nu toti cei homosexuali, lesbiene si bisexuali care cauta ajutorul unui medic doresc sa-si schimbe orientarea sexuala. Homosexualii, lesbienele si bisexualii, pot cauta ajutor psihologic in procesul de dezvaluire a orientarii lor sexuale sau in elaborarea de strategii pentru a face fata prejudecatilor, dar cei mai multi opteaza pentru terapie pentru aceleasi motive si probleme de viata care conduc la persoanele heterosexuale la consultarea profesionistilor din domeniul sanatatii mintale. Viziteaza comunicatepresa365.com pentru alte articole similare.

Este homosexualitatea o boala psihica sau o problema emotionala?

Nu. Psihologii, psihiatrii si alti profesionisti in domeniul sanatatii mintale sunt de acord ca homosexualitatea nu este o boala, o tulburare mentala sau o problema emotionala. Mai mult de 35 de ani de cercetare stiintifica obiectiva si bine conceputa, au aratat ca homosexualitatea, in sine, nu este asociata cu tulburari mintale sau probleme emotionale sau sociale. Se credea ca homosexualitatea era o boala psihica, deoarece profesionistii din domeniul sanatatii mintale si societatea aveau informatii partinitoare.

In trecut, studiile asupra persoanelor homosexuale, lesbienelor si bisexualilor au inclus numai pe cei aflati in terapie, creand astfel o tendinta in concluziile rezultate. Cand cercetatorii au analizat datele despre acesti oameni care nu au fost supusi terapiei, s-a descoperit repede ideea ca homosexualitatea era o boala psihica, nu era adevarata.

Leave a Reply