Gelozia în relații, motiv de despărțire

Posted by

Cu toții i-am simțit ghimii la un moment dat, în cam fiecare relație pe care am avut-o. În unele cazuri, ba chiar ne-am confruntat cu un partener al cărui principal „defect” era gelozia. Însoțită de posesivitate și exagerare, gelozia poate conduce la experiențe neplăcute, și în final, la despărțiri. Pe de altă parte, un strop de gelozie în relații nu face decât să adauge puțină savoare lucrurilor. Nici cu ea nu se poate, dar nici fără ea nu putem trăi. Așadar, când devine gelozia un motiv pentru a vă despărți?

De-a lungul timpului, geloziei i s-au găsit justificări dintre cele mai diverse. În timp ce specialiștii care au realizat studii privind gelozia au constatat că femeile și bărbații au găsit diferențe între motivele de a fi gelos al bărbaților (ei sunt geloși pe situația materială a rivalului) și motivele de a fi geloase a femeilor (ele sunt geloase pe atractivitatea fizică a oponentelor), experiența personală ne-a învățat că gelozia poate apărea de pe urma unui trecut greu încercat din punct de vedere sentimental sau că ea apare instinctiv, datorită sentimentelor de siguranță și lipsă de încredere în forțele proprii. Oricare i-ar fi motivele sau explicațiile, gelozia este mereu prezentă în cupluri și relații. Esențial este să găsim maniera prin care o putem ține sub stăpânire.

suspiciune si gelozie

Gelozia devine un motiv de despărțire atunci când crizele celuilalt și situațiile prin care te fac să treci devin de nesuportat. După ce i-ai explicat și arătat de mii de ori că nu are de ce să se teamă sau că nu ai călcat strâmb față de el, iar el pur și simplu nu te crede, începi să te gândești că cel mai bine ar fi să îi spui la revedere.

Suspiciunea constantă este primul indiciu care te poate avertiza asupra geloziei conduse la extrem, în special dacă ea este și nefondată. Faptul că partenerul tău are un obicei în a se îndoi de ceea ce îi spui, bănuind mereu că a mai rămas ceva ce nu știe, nu este un semn sănătos pentru relația voastră. Nu degeaba se spune că cel mai important lucru într-o relație este comunicarea. Dacă întâmpinați probleme de genul, discutați deschis despre ceea ce vă deranjează. Însă dacă și după aceste discuții partenerul continuă să vă bănuiască, atunci este cazul să trageți un semnal de alarmă.

Gândiți-vă cât ați fi dispuși să rezistați în acest ritm și dacă se merită osteneala. La urma urmei, e doar o relație, iar lumea voastră nu începe și nu se termină cu ea. Ați încercat, dar de la un anumit punct, lucrurile nu mai țin de voi sau de capacitățile voastre. Trebuie doar să știți că nimeni nu merită să rămână captiv într-o relație în care momentele de liniște durează atâta timp cât sunteți lipiți unul de celălalt. Nu e rău să fii gelos de fel, dar începe să fie un motiv de îngrijorare atunci când gelozia și posesivitatea sunt duse la extrem. În clipa în care simțiți că lucrurile vă scapă de sub control, indicat este să găsiți o metodă pașnică prin care să puneți capăt relației.

Leave a Reply