Greseli de igiena personala pe care nu trebuie sa le mai faceti

Posted by

Din copilarie, majoritatea dintre noi am fost invatati despre obiceiurile de igiena personala. Totul, de la spalarea dintilor, de a face baie, de a va pune haine curate la a va spala mainile inainte de a manca, sunt predate la o varsta frageda. Aceste obiceiuri devin o parte din rutina vietii. Dar nu se termina acolo.

De fapt, adultii continua sa devina si mai constienti in ceea ce priveste igiena, ca un pas catre o viata sanatoasa si lipsita de boli.

Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de igiena personala, multi dintre noi fac unele greseli comune de igiena si nici macar nu ne dam seama. Indiferent cat de curati credeti ca ati putea fi, cateva obiceiuri demne de remarcat ar putea face mai mult rau decat bine.

Iata cateva greseli de igiena personala pe care trebuie sa le opriti.

1. Nu acoperiti cu gura atunci cand tusiti sau stranutati

Este foarte important sa va acoperiti gura cand tusiti sau stranutati pentru a preveni raspandirea germenilor de pretutindeni. Dar, din pacate, un procent surprinzator de oameni nu respecta acest obicei igienic.

Aproximativ unul din patru persoane observate intr-un cadru public nu a reusit sa-si acopere gura atunci cand au tusit sau stranutat, potrivit unui sondaj realizat in 2010 de catre Societatea Americana pentru Microbiologie. Chiar mai mult, mai putin de 5% dintre oameni si-au acoperit gura folosind metodele recomandate de oficialii din domeniul sanatatii publice.

Acoperirea nasului si a gurii atunci cand tusiti sau stranutati nu sunt doar bune maniere. De asemenea, este important sa se previna focarele de boli infectioase.

Cel mai bine este sa ramaneti acasa cand sunteti bolnav, astfel incat germenii dvs. sa nu se raspandeasca la alte persoane. Dar, daca trebuie sa iesiti, acoperiti-va gura cu o batista sau cu cotul atunci cand tusiti sau stranutati.

2. Nu va spalati mainile dupa folosirea toaletei

In conformitate cu Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, spalarea mainilor este una dintre cele mai eficiente metode de evitare a bolnavului. Dar multi oameni nu au permis spalarea mainilor, mai ales dupa ce au folosit toaleta.

Chiar si oamenii care au obiceiul de a-si spala mainile ar putea sa nu o faca in mod corespunzator.

Indiferent daca folositi toaleta acasa sau intr-un loc public, spalati-va pe maini cu apa si sapun. Cu toate acestea, este mai bine sa nu utilizati sapunuri antibacteriene, deoarece ele cauzeaza, de fapt, mai mult rau decat bine.

3. Nu aveti grija de periuta de dinti

Cand vine vorba de sanatatea orala, cum aveti avea grija de periuta de dinti, conteaza foarte mult.

Majoritatea dintre noi au obiceiul de a ne spala periuta de dinti dupa fiecare utilizare, dar dupa aceea o punem in cabinetul de baie atunci cand este inca umeda. Este o greseala comuna de igiena pe care o puteti face, de asemenea.

O periuta de dinti umeda este un teren de reproducere pentru bacterii, iar data viitoare cand o folositi, permiteti mai multor bacterii sa intre in gura. Aceasta, la randul sau, poate provoca respiratia urat mirositoare si boala gingiilor.

Dupa clatirea periutei de dinti, scuturati apa suplimentara si depozitati-o intr-un suport pentru perie cu un capac care permite aerul. In anumite momente, uscati periuta de dinti la soare timp de cateva minute.

In acelasi timp, nu tineti periuta de dinti la mai putin de 6 metri de toaleta. Amintiti-va ca pot exista mai multe bacterii pe periuta de dinti decat pe scaunul dvs. de toaleta. Deci, pastrati periuta de dinti in consecinta.

4. Folositi tampoane de bumbac pentru a curata ceara urechii

Ati fost invatat inca din copilarie sa utilizati tampoane de bumbac pentru a va curata urechile in mod regulat, astfel incat sa nu se acumuleze ceara. Ei bine, dupa cum se dovedeste, ceara nu este chiar atat de rea.

Ceara prezenta in ureche previne infectiile urechilor si, de asemenea, opreste particule straine, cum ar fi praful si chiar insecte mici, care intra in canalul urechii.

In plus, utilizarea tamponului de bumbac poate fi daunatoare. Impinge ceara mai adanc in canalul urechii si dauneaza toba urechii. Daca aveti o acumulare excesiva de ceara in ureche, scoateti-o la un medic.

5. Nu faceti dus dupa sala

Antrenamentul este o modalitate foarte buna de a se potrivi si de a intra in forma. Daca faceti exercitii la domiciliu sau mergeti la sala de sport pentru un antrenament intens, urmati un obicei bun.

Dar, daca nu faceti un dus dupa o sesiune de antrenament dificil, faceti o mare greseala.

Exista multe beneficii ale unui dus post-antrenament. In primul rand, va face ca corpul dvs. sa miroasa frumos prin scaderea transpiratiei.

In al doilea rand, va avea grija de transpiratia lasata in urma pe pielea ta, care permite bacteriilor sa se inmulteasca, ceea ce la randul lor poate duce la eruptii.

In plus, un dus cald imediat dupa efectuarea lucrarilor va incuraja fluxul sanguin in intregul corp, oferind pielea o stralucire sanatoasa si ameliorarea durerii musculare.

Deci, indiferent cat de tarziu sunteti dupa sesiunea de antrenament, fa un dus rapid. Se recomanda utilizarea apei calde si a sapunului.

In cazul in care dusul nu este o optiune, cel putin schimbati-va hainele de antrenament cat mai curand posibil.

6. Spalare excesiva

Fie ca este vorba de baie sau de spalare manuala, poate face mai mult rau decat bine atunci cand este facut excesiv.

Facand zilnic o baie sau un dus, este bine sa eliminati murdaria, bacteriile si transpiratia din corp. Dar suprasolicitarea poate provoca iritatii si infectii ale pielii.

De fapt, scaldatul prea des este la fel de rau ca si cum nu este suficient de scaldat.

Un studiu publicat in 2014 in Jurnalul de alergie si imunologie clinica arata ca expunerea timpurie la bacterii si la anumiti alergeni poate avea un efect protector asupra crearii unei imunitati puternice. Studiul arata ca un mediu excesiv de curat creste riscul de aparitie a astmului si a eczemelor.

In mod similar, spalarea excesiva a mainilor poate duce la pielea uscata, crapata, ceea ce creste sansa ca bacteriile sa intre in organism si sa provoace o infectie.

7. Nu curatati obisnuit obiectele de uz casnic

Indiferent cat de mult va pastrati casa curata si ordonata, daca nu curatati articole de uz casnic frecvent utilizate cum ar fi telecomenzi, chei, smartphone-uri, laptop-uri si dusuri, nu va faceti bine treaba.

Un proiect din 2013 la Universitatea din Surrey din Regatul Unit a ilustrat foarte bine modul in care telefoanele mobile reprezinta un teren de reproducere pentru germeni.

Asigurati-va ca veti curata frecvent aceste elemente obisnuite de uz casnic pentru a scapa de bacteriile brute si de alti germeni care traiesc pe suprafata. Este un pas important spre protejarea dvs. si a membrilor familiei impotriva infectiilor.

De asemenea, nu luati gadget-urile cu dvs. in baie. Intotdeauna spalati-va mainile cu apa si sapun inainte de a manipula dispozitivele dvs. sau cel putin utilizati un dezinfectant de mana.

8. Eliminarea incorecta a produselor de igiena feminina

Adultii ar trebui sa stie ca nu totul este menit sa fie aruncat in toaleta. Acest lucru este valabil pentru servetele si tampoane sanitare. Dar aceasta este o alta greseala de igiena pe care o comit multe femei.

Indiferent de modul in care se pretinde ca este un produs sigur pentru toaleta, opriti aruncarea tampoanelor si servetelelor sanitare pentru ca acestea blocheaza complet sistemul de drenaj.

Dar aruncarea tamponului folosit si murdar intr-o cutie de gunoi nu este foarte igienica. Acesta poate deveni un teren de reproducere pentru bacteriile care cauzeaza boli, care pot infecta oamenii si animalele de companie. De asemenea, va lasa un miros neplacut.

Impachetati tamponul intr-o coala sau orice alta hartie inainte de a-l arunca in cosul de gunoi. De asemenea, asigurati-va ca cosul de gunoi pe care il utilizati este golit zilnic.

Leave a Reply