În relații, ca și în viață, tentațiile pândesc la tot pasul. Nu ține neapărat de tine să le cauți sau nu, ci mai degrabă, unele dintre ele au tendința să-ți iasă singure în cale și să nu plece de acolo până când nu te-ai înfruptat din ele. Cu voie sau fără voie, ajungi să calci strâmb față de cel cu care ești implicat într-o relație, iar asta nu vorbește de bine despre legătura dintre voi. Sentimentele pot fi sincere până la capăt, dar nu suficient de puternice pentru a depăși momentele ispititoare pe care le traversăm în viață.
Așadar, nici o relație nu este lipsită de tentații. Acestea din urmă își pot face apariția până și în cele mai neașteptate locuri sau momente și pot veni fie sub forma unei persoane, și aici este clar vorba despre infidelitate, fie sub forma unui lucru intangibil, cum ar fi minciuna. Sigur că ele nu sunt singurele tentații care aspiră să destrame armonia unui cuplu. Pe listă mai pot fi trecute și anturajul, sexul virtual, compromisul, fanteziile sexuale exagerate, curiozitatea, fostele iubiri sau nevoia de intimitate. Să vedem, așadar, cum influențează fiecare dintre acești factori stabilitatea unei relații.
În primul rând, infidelitatea se află în strânsă legătură cu sexul. Deși până și simplul flirt cu o altă persoană de sex opus poate fi inclus în categoria infidelității, cel mai adesea ea este asociată cu înșelatul din punct de vedere sexual. Aventurile de-o noapte, tentația unui ALTUL sau a unei ALTA sunt formele cele mai concrete în care se regăsește infidelitatea de natură sexuală.
Minciuna, ascunderea adevărului sau omiterea intenționată a anumitor fapte sau întâmplări poate afecta stabilitatea relației în cauză. Sinceritatea este una dintre trăsăturile esențiale care trebuie să caracterizeze o relație serioasă. Minciunile nevinovate pot părea inofensive, însă dacă ele ajung să se repete într-un ritm foarte accelerat, descoperirile lor pot produce mari dezamăgiri și pot afecta bunul mers al relației.
Anturajul, de cele mai multe ori greșit, poate afecta în sens negativ o relație. Ne lăsăm influențați adesea de părerile celor din jur, remarcile lor și tindem să punem la suflet fiecare comentariu răutăcios sau cu conotație negativă. De multe ori, până și remarcile așa numiților prieteni foarte buni pot conține o urmă de invidie sau răutate la adresa relației pe care o ai, deși în doze mici, așa că trebuie să știi să alegi între sfaturile bune și cele mai puțin sincere.
Sexul virtual nu presupune contactul fizic al partenerilor, însă nu e etic să împărtășești din fanteziile tale sexuale unei alte persoane care să nu fie partenerul tău. Și că veni vorba de fantezii, chiar cerințele de satisfacere a unor fantezii sexuale exagerate se pot transforma în obstacole care să stea în calea stabilității relației. Aici este vorba și de compromis, sau tot ceea ce ești dispus să accepți ca partenerul celălalt să-ți impună. Curiozitatea de a încerca ceva diferit poate fi pusă alături de toți acești factori. Cât despre fostele iubiri, uneori e foarte tentant gândul de a relua legătura cu cineva din trecut, dar asta ar însemna să dai la o parte relația în care ești deja implicat. Tentațiile sunt mari și numeroase, dar dacă sentimentele sunt suficient de puternice, ele nu vor avea câștig de cauză.