Diferenta de varsta intr-o relatie

Posted by

Cati ani sunt intre tine si partenerul tau? Diferentele de varsta in relatiile matrimoniale – si in casatorii – sunt adesea un subiect fierbinte pentru cuplurile cu 5, 10 sau mai multi ani intre ele. Privilegiul cuplurilor┬ácu decalaj de varsta este ca acestia ar putea sa se gandeasca rareori la aceasta intrebare, dar este o lupta pentru cuplurile adulte, mai ales cand incep sa formeze o relatie, sa inteleaga cum diferenta de varsta le poate afecta relatia.

De unde stii daca o relatie cu diferenta de varsta va functiona?

Cu atat de multe casatorii cu diferente mari de varsta, intalnirea cu cineva care este considerabil mai in varsta sau mai tanar nu este evident neobisnuit. Cu toate acestea, aceste relatii ar putea sa vina cu cateva provocari: cum decideti daca diferenta de varsta va fi o problema? Diferenta de varsta este prea mare sau varsta nu este un factor?

Iata un esantion de probleme potentiale, mai ales pentru cuplurile cu diferenta mare de varsta:

1. Cat de asemanatori sunteti? Similitudinea prezice satisfactia relatiilor in relatiile pe termen lung, iar in timp ce toate cuplurile trebuie sa navigheze in chestiuni legate de interesele si preferintele comune, partenerii cu diferenta de varsta ar putea experimenta acest lucru mai mult decat altii. Varsta ar putea fi doar un numar, sau ar putea fi un factor de conducere a diferentelor in activitatile de agrement preferate, cum sa cheltuiti bani sau alte decizii.

2. In cazul in care casatoria este o posibilitate, o conversatie despre momentul in care va fi luat urmatorul pas ar putea fi deosebit de benefica pentru cuplurile cu decalaj de varsta. Daca reteaua sociala a unei persoane este formata in cea mai mare parte din cupluri casatorite, iar cealalta are doar prieteni necasatoriti, fiecare partener ar putea fi confruntat cu presiuni si asteptari diferite. Discutarea sperantelor si a planurilor in acest sens ar putea ajuta cuplurile sa determine modul cel mai bun de a avansa.

3. Prietenii si familia dvs. va sustin? Cuplurile cu decalaj de varsta raporteaza experienta dezaprobarii sociale generale a relatiilor lor mai mult decat cuplurile cu varsta similara. O astfel de marginalizare poate fi stresanta sau izolanta si poate duce la evaluari in relatii. In timp ce indivizii aflati in relatii cu decalaj de varsta nu sunt mai mult sau mai putini angajati decat cei cu varsta similara, masura in care ei se simt mai dezaprobati de relatia lor pot diminua angajamentul . Cu alte cuvinte, a avea sustinere din partea prietenilor si familiei ar putea fi deosebit de util pentru relatiile cu decalaj de varsta.

4. Copii? Aceasta intrebare nu este straina pentru cuplurile cu decalaj de varsta, insa existand multi ani diferenta intre parteneri poate face mai dificila navigarea. Indiferent daca aveti un copil biologic sau adoptati, parintii in anii 20 sau 30 de ani s-ar putea simti diferit de parinti in anii 40, 50 sau 60.

 

Leave a Reply